Catering

Duurzaam cateren; hoe doe je dat eigenlijk?

By juli 31, 2019november 9th, 2020No Comments

Laatst schreven we al een artikel over de trend ‘vegan eten’ (mocht je hem gemist hebben: Trends; vegan is helemaal hip!) en dat er steeds meer vraag is naar catering met vegan opties. Maar buiten het serveren van vegan catering om, is duurzaam ondernemen ook een trend die velen volgen. Dit heeft mede te maken met de klimaatverandering die veroorzaakt wordt door het overgebruik van de aarde. Uitleg daarover is overbodig, maar een aantal tips om catering duurzamer te maken (en daarmee weer een beetje liefde terug te geven aan onze aarde) is nooit overbodig!

1. Gebruik milieuvriendelijke disposables

Één van de dingen die je kunt doen, is gebruik maken van milieuvriendelijke disposables. Het woord milieuvriendelijk lijkt overbodig, maar we zetten het er toch voor de zekerheid maar bij. Er zijn namelijk ook genoeg disposables die niet biologisch afbreekbaar zijn. Daarom is het altijd goed om te kijken wat voor grondstoffen er gebruikt worden en of er niet toevallig toch nog een laagje overheen zit wat niet biologisch afbreekbaar is. Veelgebruikte grondstoffen zijn suikerriet, palmbladeren C-PLA en bamboe.

2. Kies voor transport op alternatieve brandstoffen

Wanneer je als cateraar naar een locatie gaat, gebruik je diverse wagens om alles te transporteren naar de locatie. Maak hierin de keuze om te rijden in wagens die rijden op alternatieve brandstoffen. Daaronder vallen biobrandstoffen, groen gas en elektrisch rijden. Deze brandstoffen worden ook gestimuleerd door de overheid en kunnen voordelen opleveren.

3. Biologische producten

Als we kijken naar het gebruik van biologische producten zitten er zowel voor- als nadelen aan vast. De meeste voordelen zijn op alle gebieden (groente, melkvee en vleesvee) terug te brengen naar twee voordelen: er wordt geen gebruik gemaakt van synthetische bestrijdingsmiddelen en het leidt tot een betere kwaliteit van het landschap. Daarentegen wordt er bij de biologische teelt geen eisen gesteld aan energieverbruik, watergebruik en afvalbeheer. Wil je er zeker van zijn dat je biologische producten gebruikt die aan de eisen voldoen, kijk dan naar de keurmerken op het product! Wil je alle voor- en nadelen op een rijtje teruglezen, klik dan hier.

4. Lokale leveranciers inzetten

Door gebruik te maken van lokale leveranciers stimuleer je niet alleen de lokale ondernemers (en vaak de kleinere bedrijven), maar zorg je er ook voor dat de afstanden van transport minder groot worden waardoor het beter is voor het milieu. Het kost misschien even tijd om op zoek te gaan naar de juiste leveranciers, maar het kan je ook zeker (inkoop-)voordelen opleveren.

5. Gooi de buitenbeentjes niet weg

Alle groente en fruit wordt gesorteerd voor het naar de winkels gaat voor verkoop, maar waarom de ‘lelijke’ producten weggooien terwijl het wel gewoon gegeten kan worden? Tegenwoordig verkoopt o.a. de Albert Heijn zakken met buitenbeentjes om zo de verkoop van deze ‘slechte’ producten te stimuleren. Bij catering ziet de gast alleen het eindproduct, dus buitenbeentjes kunnen makkelijk!

error: © 2018 Hart van Holland.
BEL ONS VOOR INFORMATIE