Inspiratie

Op vakantie naar de Hollandse Savanne!

By juli 23, 2019november 9th, 2020No Comments

De vakantietijd is aangebroken! De koffers worden gepakt en Schiphol beleeft haar drukste dagen. Maar waarom in lange rijen gaan staan en naar het buitenland vertrekken als Nederland ook zoveel moois te bieden heeft? De Hollandse savanne a.k.a. de Veluwe bijvoorbeeld! Oké.. je komt alleen de Nederlandse Big 5 tegen en je kan gewoon wandelen door het gebied zonder aangevallen te worden door een leeuw, maar de natuur is adembenemend.

Houd je camera in de aanslag en ga op zoek naar de Nederlandse Big 5: de vos, de das, het ree, het wild zwijn en het edelhert. En wil je er de Big 7 van maken, dan voeg je ook nog de Schotse Hooglander en de bever toe aan het lijstje. Ze zijn allemaal aanwezig op de Hoge Veluwe. En alsof dat nog niet genoeg is; er zijn ook nog honderden zoogdieren, vogels, reptielen en insecten te vinden. Een waar paradijs voor de echte natuurliefhebber!

Een rijke geschiedenis

Ben jij niet zo van de natuur en verdiep jij je liever in de geschiedenis, dan gaat jouw hart ook sneller kloppen op de Veluwe! Het is namelijk een waar walhalla voor cultuur en geschiedenis. Kastelen, landgoederen, musea, Hanzesteden en industrieel erfgoed; je vind het er allemaal. Stap op de fiets en doe een rondje langs de kastelen of geniet van één van de uitgestippelde Hanzeroutes. Ben je meer geïnteresseerd in de historie van de Oranjes, bezoek dan Paleis het Loo. Ontdek de paleistuinen vol exotische bloemen met een gids of geniet van een koninklijke high tea.

Ook is er veel industrieel erfgoed te vinden op de Veluwe. Wat dacht je van het Apeldoorns Kanaal of de Eerbeekse oliemolen? Of neem de nostalgische stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij en ontdek zo de prachtige Veluwe. Een ander indrukwekkend bezoekje breng je aan de papierfabriek de Middelste Molen. Daar wordt sinds 1622 papier geproduceerd en is de enige nog in oude staat bewaard gebleven papierfabriek van Nederland.

Van eeuwenoude verhalen tot moderne en hedendaagse kunst

De bekendste musea van de Veluwe zijn het Nederlands Openluchtmuseum en het Kröller-Müller museum, maar er zijn nog veel meer musea te bezoeken. Bij het Oude ambachten & speelgoedmuseum waan je je weer in de tijd waar het meeste werk nog verricht werd met de hand. En ook de ‘verdwenen’ beroepen zijn hier nog aanwezig. Leuk en leerzaam voor de kinderen en gegarandeerd een ‘oh ja, dat ken ik nog!’ momentje voor de volwassenen.

Een ander indrukwekkend bezoekje breng je aan het Airborne museum ‘Hartenstein’. In de Airborne Experience loop je in de voetsporen van Britse parachutisten en op weg naar Arnhem in september 1944 en ontmoet je juichende burgers die al vier lange jaren gebukt gingen onder de Duitse overheersing. De Slag om Arnhem, een belangrijk deel uit het Nederlandse verleden, heeft grote impact gehad op het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog en de vorming van het huidige Europa. Daarmee is het verhaal van het Airborne Museum een markant onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed. Dit jaar is er overigens een speciaal programma omdat het 75 jaar geleden is.

Tijd voor een zen-momentje

Vakantie is soms ook het moment om ‘offline’ te gaan en te genieten van de rust. Ga naar één van de sauna’s, dobber rond in een bootje op het Veluwemeer of maak een mooie wandeling over de hei. En sluit je rustmoment af in een heerlijk restaurant. Van bistro’s tot sterrenrestaurants; je vind ze er allemaal! Één ding is zeker: je komt uitgerust terug van je vakantie.

Natuurlijk hartstikke leuk dat stuk over de Veluwe, maar wat heeft dat met Hart van Holland te maken? Wij liggen aan de rand van de Veluwe en hebben naast onze locatie ook nog een prachtig hotel op het terrein staan: het Golden Tulip Ampt van Nijkerk (www.amptvannijkerk.nl). De perfecte plek om je hotelovernachting te boeken én zowel te genieten van de rust van de Veluwe als de drukte van Utrecht & Amersfoort! En mocht je bij ons een evenement organiseren en je gasten tegelijkertijd willen laten genieten van de omgeving, dan is dat geen probleem! Wij brengen de Veluwe naar jou!

Bron & foto: www.visitveluwe.nl
error: © 2018 Hart van Holland.
BEL ONS VOOR INFORMATIE