Catering

Trends: Vegan is helemaal hip!

By juli 17, 2019november 9th, 2020No Comments

Hummus; het is het eerste waar we aan denken wanneer je het woord ‘vegan’ hoort. Logisch natuurlijk, want iedere veganist eet alleen nog maar broodjes hummus. En als ze echt heel gek doen, dan combineren ze het misschien nog met wat gegrilde groenten op brood of pakken ze er wortels & selderijsticks bij om lekker te dippen.. Nee, alle gekheid op stokje; er zijn oneindig veel mogelijkheden en gerechten om te serveren.

Vorig jaar besloten diverse festivals al over te stappen op een veganistisch aanbod en ook de catering past zich steeds meer aan. Daarom 9 gerechten op een rijtje waar de niet-veganisten onder ons ook gewoon voor in de rij gaan staan!

Lunch

Het broodje hummus is een makkelijke en veilige optie, maar er is zijn veel meer mogelijkheden! Tofu kan je grillen, wokken, bakken of rauw eten. Bak het bijvoorbeeld met wat spicy kruiden, serveer het met sla en groenten op een broodje en maak het af met wat vegan mosterdmayonaise. Of wat dacht je van Portobello burgers? Zeer smakelijk en door de structuur een goede vervanger van een hamburger! Als laatste de kipstuckjes. Marineer ze in de Ketjap Manis, met bosui en champignons. Wat vegan wasabi mayonaise bovenop en je vraagt je af of je niet toevallig toch vlees aan het eten bent..

Borrel/Diner

Naast het feit dat het smakelijke gerechten moeten zijn, is het ook belangrijk dat je de gerechten snel en in grote aantallen kan produceren. Bij evenementen gaat het toch al gauw om een paar honderd mensen. Daarom zijn deze gekozen gerechten perfect! De salade van groene asperges is dan wel een seizoensgebonden gerecht, maar is kleurrijk en kan je zowel van een buffet als walking dinner gerecht serveren. Geen asperges meer te verkrijgen, vervang het dan door bijvoorbeeld knolselderij. Of zoek een vervanger die je ook kan verwerken in een soep, dat scheelt weer in de inkoop! Bovenstaande soep is een gegrilde paprika tomaat soep en zo ‘normaal’ dat je niet eens hoeft te vermelden dat hij vegan is. En dan hebben we nog de borrelplank. Jouw eigen borrelgarnituur zal waarschijnlijk wel voor 80% à 90% voldoen aan de richtlijnen voor veganisten, maar wil je het net even een extra touch geven; voeg dan spicy balletjes gemaakt van zwarte bonen en chilipoeder toe aan je plank! Gegarandeerd een succes.

Zoete lekkernijen

En last but not least: de zoete lekkernijen! Waar we het vaak simpel en gemakkelijk houden met roomboterkoekjes of gebakjes, zijn dat juist de dingen die nooit veganistisch zijn. Maar daar kunnen we veranderingen in brengen met deze lekkernijen: Cocobana Bread is een bananenbrood met rozijnen, amandel en kokos, maar zonder het ei. In plaats daarvan wordt er lijnzaad, bakpoeder en baking soda gebruikt. De American pancakes zijn gemaakt van tarwebloem en amandelmelk. Leuk om dit als buffet aan te bieden waar de pancakes live gebakken worden. Enige nadeel: er gaat een enorm lange rij ontstaan, want iedereen wil deze hebben! We sluiten af met de peanut butter chocolat fudge; hemels voor de echte liefhebber van pindakaas. Deze worden gemaakt met slechts 5 ingrediënten waaronder maple syrup. Niet goed voor de lijn, maar wel eentje om je vingers bij af te likken!

 

© Foto’s en recepten, Stefan Krams (www.stefankrams.com)
error: © 2018 Hart van Holland.
BEL ONS VOOR INFORMATIE