Scrooge

Vijf vragen aan: Ameon Struijk

By november 8, 2019 No Comments

Iedere musical of theatershow heeft natuurlijk een hoofdrolspeler. Scrooge wordt, net als vorig jaar, gespeeld door Ameon Struijk en wij stelden hem vijf vragen om hem beter te leren kennen!

Wie ben je en wat is je achtergrond in theater?
Ik ben Ameon Struijk, heb vijftig jaar in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gewerkt, daarin begonnen als verpleeghulp ben ik altijd blijven studeren in psychologie, psychotherapie, enzovoort. Vele jaren was ik hoofd behandeling voor verschillende forensisch psychiatrische poliklinieken.
Al heel wat jaren ga ik minstens twee weken per jaar naar Buitenkunst, waar ik naast andere kunstvormen veelvuldig deelneem aan theaterworkshops. Het zal 1960 geweest zijn dat ik mijn eerste toneelervaring opdeed. Ik speelde toen het mannetje Bellevue. In de jaren ’70 en ’80 ben ik opgeleid in onder meer psychodrama (Moreno) en de methodiek heb ik geïntegreerd in mijn psychotherapeutische praktijk. Daarnaast heb ik vanaf 1998 tot heden o.a. dikwijls meegewerkt aan de jaarlijkse Oberufer kerstspelen (b.v. als Duivel in het paradijsspel) en het Innsbrucker paasspel in de rollen van Christus en Satan en die van Marskramer in het marskramerspel. Zowel aan het klassieke als moderne versies van het driekoningenspel heb ik deelgenomen in rollen als die van Melchior (rode koning), Kajafas (hoge priester), maar vooral in die van koning Herodes. Januari aanstaande hoop ik ook weer Herodes te kunnen vertolken in Zutphen. Met de personen die ik speel, loopt het meestal niet goed af.

Vorig jaar speelde je ook Scrooge in de Musical Dinnershow. Hoe was het om de hoofdrol te hebben in deze show?
Dat was elke avond weer heerlijk om daarmee te kunnen bijdragen aan een onvergetelijk geslaagde avond voor ons publiek, die te gast bij Hart van Holland dan ook nog eens op excellente wijze van voortreffelijk eten en drinken wordt voorzien.
Het spelen van Scrooge is voor mij heel interessant vanwege het veranderingsproces dat hij doormaakt.
Ook is het ingrijpend, want ik ontkom er niet aan dat als ik me in (de rol van) Scrooge verdiep, dat die ook in zekere zin onder m’n huid gaat zitten. Dat isolerende obsessief dwangmatige van Scrooge is heel vermoeiend en houdt me dan in een bepaald opzicht gevangen. Dat snakt naar contact en bevrijding. Tegelijkertijd was en is het natuurlijk één groot feest om in de uitvoering mijn ziel en zaligheid aan deze rol te geven.

Waarom dit jaar weer?
De overweldigend positieve reacties van het publiek het afgelopen jaar hebben ongetwijfeld bijgedragen tot mijn besluitvorming.

Le Roy Theaterproducties zet met haar concept van de Musical Dinnershow een uniek musicalspektakel neer. Daarbij biedt Hart van Holland zo’n schitterende ambiance, die garant staat voor één grote belevenis voor zowel publiek als spelers. Ik heb het hier echt goed naar mijn zin. Mijn ervaring met theater is ook dat een reprise (wederopvoering) gepaard gaat met persoonlijke verdieping en grotere vrijheid in rolopvatting. Spelen is voor mij nooit hetzelfde.

Welke rol wil je ooit nog eens spelen?
Nou, laat ik zeggen Dracula, maar wat ik echt graag zal willen vertolken is de rol van Goethe’s Faust: een briljante wetenschapper die een pact sluit met de duivel (Mephisto), maar hem uiteindelijk ook weerstaat. Overigens vind ik Marley, de geest van de overleden compagnon van Scrooge ook een rol die mij wel liggen zou. Dat duister triomfantelijke is natuurlijk heel leuk om te spelen. Dat vind ik tenminste.

Heb je nog een tip voor jongeren die verder willen komen in de theaterwereld?
Empathie, het ontwikkelen van het vermogen je gevoelsmatig te kunnen inleven, verplaatsen in de ander(en) en dan alle gevoelens en gedachten die dat in je oproept onderkennen en leren verdragen zonder te (ver)oordelen. Mijn loopbaan in de GGZ heeft mij daartoe alle gelegenheid gegeven. En natuurlijk niet in het minst luidt mijn advies: ken uzelf, inclusief uw schaduwzijden. En dan: Je kunt je pas onderscheiden wanneer je je verbinden kan.

error: © 2018 Hart van Holland.